Thursday, February 26, 2009

HOW TO MAKE AIS CREAM CAKE

STEP BY STEP HOW TO MAKE AIS CREAM CAKE

VANILLA SPONGE

BAHAN-BAHAN
120gm Gula
120gm Tepung
4 biji Telur ‘B’
10gm Super sponge
20gm Air
20gm Minyak jagung

CARA-CARANYA

1. Putar gula, tepung, telur, super sponge dan air sehingga kembang dan kental
(guna kelajuan tinggi)
2. Perlahankan kelajuan dan masukkan minyak jagung
3. Bakar suhu 170c Note : Resipi nie boleh guna buat swiss roll juga
suhunya 190 – 200c

Sekiranya nak rasa koko, tukarkan Tepung 100g dan koko 50gm



6 comments:

celinecat said...

so beautiful sweet cakes,as u....it's wonderful:)

ita - Gula dan Mentega said...

salam kak mis ... akhirnye dah dapt bukak blog kak mis ni ... sedapnyer ais krim kek ni ... insya allah ita pun nak try buat ... selalu makan ais krim kek kat baskin robin ja ...

Anonymous said...

Wah wah kak mis... sedapnya, nak try nanti, take care kak mis

Aishah@Ariffin@Aqil said...

yg nih mmg kite berkenan bebeno nih...insyaAllah musim panas nih try buat ler...

Mis's Creative Cakes said...

Sekarang nie dah musim hujan pulak aishah tak jadi ler nak buat aiscream ya

chomeldvery said...

lawanya..ni bole cuba ni..nk tanya kak mis, masa kita deco kek ni, ais krim kt dlm x cair ke? kek ni bole thn brp lama?

È